Ons fonds - Uitgeverij De Meulder

Ga naar de inhoud

  
 GOUDEN KLASSIEKERS


In de reeks Gouden Klassiekers publiceren we de mooiste geïllustreerde verhalen van Paulus de boskabouter, vaak voorzien van een nawoord (bijlage) met extra informatie over verhaal en tekeningen. In het streven een zo hoog mogelijke kwaliteit te behalen gaan we waar mogelijk uit van de originele illustraties. Dit wordt ons mogelijk gemaakt door de bereidwillige medewerking van diverse verzamelaars van origineel werk.
Enkele uitgaven zijn ten opzichte van oudere versies uitgebreid met niet eerder gepubliceerde aquarellen: Dulieu schilderde soms meer illustraties dan dat voormalige uitgevers in de Paulus-boeken wilden opnemen. Doordat deze niet geplaatste werken bewaard zijn gebleven, kunnen we ze nu alsnog in de nieuwe uitgaven opnemen.

De reeks
Gouden Klassiekers werd in 2018 voltooid en bestaat uit vijftien delen.  


 BEURSEDITIES

Van elf titels in de reeks Gouden Klassiekers verscheen een speciale beurseditie.
Naast een gelimiteerde oplage en een andere prijsstelling onderscheiden deze beursedities zich van de handelseditie door een aflopend omslag. Inhoudelijk kenmerkt een beurseditie zich door een andere bijlage (nawoord), met exclusief illustratiemateriaal.
De beursedities zijn bovendien
genummerd van 1 t/m 150.
De eerste vier beursedities zijn inmiddels uitverkocht.


 DE KUNST VAN JEAN DULIEU

Het boek De kunst van Jan Dulieu is een oeuvreoverzicht, waarin de ontwikkelingen van het Paulus-verhaal zijn te volgen vanaf het allereerste schetsblaadje, via pentekeningen en aquarellen tot aan zijn bijzondere balpentekeningen en spectaculaire werken in potlood. Tevens toont het ander werk van deze kunstenaar, zoals zijn vakantietekeningen, schetspagina's, heel veel bomen en unieke, fotografisch aandoende portrettekeningen in potlood.

In 2016 verscheen een tweede deel in deze reeks, getiteld De verbeelding. Hierin zijn ruim honderd potloodwerken opgenomen van verrassende taalverbeeldingen. Het boek werd in twee versies uitgevoerd, waaronder een luxe, genummerde editie in een stofomslag, met als extra een drietal bijzondere - eveneens genummerde - giclees.


 BOUTERBODE

Om het werk van Jean Dulieu meer bekendheid te geven publiceerden we vijf maal per jaar het tijdschrift Bouterbode.
Deze vier (en later acht) pagina's tellende uitgave stond vol informatie over het werk van Jean Dulieu en beschreef opmerkelijke zaken. De achterzijde werd sinds jaar en dag in beslag genomen door geïllustreerde Paulus-vertellingen, die oorspronkelijk in bladen als Kris Kras, Eva en Margriet zijn verschenen. Evenals de informatie in de bijlagen van de Gouden Klassiekers was ook het materiaal in de Bouterbode veelal afkomstig uit het Archief Jean Dulieu (voorheen het Paulus Archief).
Bouterbode werd vanaf de vijftigste editie in kleur uitgevoerd, vanaf nummer 91 dubbeldik qua omvang en bij nr. 100 stopgezet.


 KLEINE OORTJES

Jean Dulieu (pseudoniem voor Jan van Oort) heeft zijn hele leven getekend. Aan de basis van zijn uitgaven liggen talloze schetsboeken en mappen vol ideeen, met en zonder Paulus. Een deel daarvan is het meer dan waard om getoond te worden, maar heeft niet de omvang voor een stevige boekuitgave. Daarom brengen we zo nu en dan een nieuw deeltje uit in de reeks Kleine Oortjes, een boekje op klein formaat en met een beperkte omvang. We bieden deze uitgaven aan op strip- en boekenbeurzen, maar uiteraard ook in onze webwinkel. Kleine Oortjes deel 1 verscheen in 2014 en kreeg als titel Hemelboekje. De opvolger werd Eikelboekje. Deze oblonguitgave volgt de wederopstanding van het eikelvolkje tijdens Dulieus reis door Schotland.

Op 3 december a.s. verschijnt Berenboekje, geheel gewijd aan Dulieus vrij onbekende beren-tekeningen (zie ook onder de tab NIEUW).
Terug naar de inhoud